Publicerat 3 december 2019
Vilken gas till vilken produkt?
MAP (modifierad atmosfär paketering) handlar om att ersätta luften i förpackningarna med en gasblandning som förlänger hållbarheten på produkten. Olika typer av livsmedel behöver olika typer av gasblandningar för bästa hållbarhet. Det kan vara svårt att veta vilken gasblandning som är optimal för vilken produkt, därför presenterar vi här en lista på några olika livsmedel och gasblandningar.
Rått rött kött
T.ex. nötkött, fläsk, lamm, viltsvin.
Detaljhandel: 70% O2, 30% CO2
Bulk: 65% O2, 35% CO2
Fet och oljig rå fisk och skaldjur
T.ex. lax, sill, tonfisk.
Detaljhandel: 40% CO2, 60% N2
Bulk: 70% CO2, 30% N2
Rå fjäderfä och vilt
T.ex. kyckling, kalkon.
Detaljhandel: 30% CO2, 70% N2 eller 20% CO2, 80% O2
Bulk: 100% CO2
Färdigrätter
Detaljhandel: 30% CO2, 70% N2
Bulk: 50% CO2, 50% N2
Färskpasta
Detaljhandel: 50% CO2, 50% N2
Bulk: 50% CO2, 50% N2
Bageriprodukter
T.ex. bagels, brödbullar, muffins, pizzabottnar.
Detaljhandel: 50% CO2, 50% N2
Bulk: 70% CO2, 30% N2
Hårdost
T.ex. mögelost.
Detaljhandel: 100% CO2
Bulk: 100% CO2
Riven och mjuk ost
Detaljhandel: 30% CO2, 70% N2
Bulk: 30% CO2, 70% N2
Flytande mat och dryck
T.ex. fruktjuicer, yoghurt, vin.
Detaljhandel: 100% N2
Bulk: 100% N2
Kolsyrad dryck
T.ex. öl, cider, kolsyrad läsk.
Detaljhandel: 100% CO2
Bulk: 100% CO2
Ladda ner MAP-guiden nedan (på engelska) för att ta reda vilken gasblandning som gäller för fler produkter. Är du fortfarande osäker på vilken blandning som rekommenderas till er produkt? Kontakta oss på info@proregcontrol.se eller 08-774 05 90.