Publicerat 3 december 2019

Vilken gas till vilken produkt?

MAP (modifierad atmosfär paketering) handlar om att ersätta luften i förpackningarna med en gasblandning som förlänger hållbarheten på produkten. Olika typer av livsmedel behöver olika typer av gasblandningar för bästa hållbarhet. Det kan vara svårt att veta vilken gasblandning som är optimal för vilken produkt, därför presenterar vi här en lista på några olika livsmedel och gasblandningar.

 

Rått rött kött

T.ex. nötkött, fläsk, lamm, viltsvin.

Detaljhandel: 70% O2, 30% CO2

Bulk: 65% O2, 35% CO2

 

Fet och oljig rå fisk och skaldjur

T.ex. lax, sill, tonfisk.

Detaljhandel: 40% CO2, 60% N2

Bulk: 70% CO2, 30% N2

 

Rå fjäderfä och vilt

T.ex. kyckling, kalkon.

Detaljhandel: 30% CO2, 70% N2 eller 20% CO2, 80% O2

Bulk: 100% CO2

 

Färdigrätter

Detaljhandel: 30% CO2, 70% N2

Bulk: 50% CO2, 50% N2

 

Färskpasta

Detaljhandel: 50% CO2, 50% N2

Bulk: 50% CO2, 50% N2

 

Bageriprodukter

T.ex. bagels, brödbullar, muffins, pizzabottnar.

Detaljhandel: 50% CO2, 50% N2

Bulk: 70% CO2, 30% N2

 

Hårdost

T.ex. mögelost.

Detaljhandel: 100% CO2

Bulk: 100% CO2

 

Riven och mjuk ost

Detaljhandel: 30% CO2, 70% N2

Bulk: 30% CO2, 70% N2

 

Flytande mat och dryck

T.ex. fruktjuicer, yoghurt, vin.

Detaljhandel: 100% N2

Bulk: 100% N2

 

Kolsyrad dryck

T.ex. öl, cider, kolsyrad läsk.

Detaljhandel: 100% CO2

Bulk: 100% CO2

 

Ladda ner MAP-guiden nedan (på engelska) för att ta reda vilken gasblandning som gäller för fler produkter. Är du fortfarande osäker på vilken blandning som rekommenderas till er produkt? Kontakta oss på info@proregcontrol.se eller 08-774 05 90.

MAP-guide


Våra leverantörer

Mocon/dansensor partner Ebro Xylem partner Oldham partner GMI partner Kundo partner Safenic partner Logico2 partner Sensotran partner MCQ Instruments partner